Een selectie aan filmpjes vindt u op de play list van ons YouTube kanaal. Hieronder vindt u een deel van de filmpjes uit die selectie.
Als eerste natuurlijk een filmpje over onze grote trots, de High Lady, u ziet het toestel en de ontwerper/bouwer Michael O’Sullivan verteld er over:
En verder? Is er verder nog wel wat te vinden dan? Nou en of! Enorm veel! Hieronder een paar pareltjes met een korte introductie:
Super scherpe foto’s maakten de ongewapende helden van de Photo Reconaissance dienst op gevaarlijke missies boven vijandelijk gebied. Nakomelingen van een arts die amateur filmer was en tijdens de Tweede Wereldoorlog ook gefilmd heeft, spitten door het materiaal heen dat ze van hun opa hadden gevonden. Ze vinden oa een film waarin een Spitfire van de Photo Reconaissance met een gear probleem een noodlanding komt maken. Die blauwe Spitfires waren onbewapend en voorzien van high end camera’s waarmee zeer nauwkeurig en haarscherpe foto’s van doelen konden worden gemaakt. Tijdens een missie naar Berlijn, ging 1 van de twee camera’s stuk, de vlieger heeft een aantal extra passes gemaakt en wist uiteindelijk 4 miljoen (!) bruikbare opnames te maken. Op de terugvlucht ging wat mis. De nakomelingen slagen er in te achterhalen wie die vlieger was en waar die woont en bezoeken hem met deze video.
Pilote Mary Wilkins, vloog voor de ATA toestellen van fabrieken naar bases en van bases naar onderhoudslocaties. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft ze zo’n 1.000 vliegtuigen, 76 verschillende types mogen vliegen. Waaronder haar absolute lieveling: de Spitfire. De laatste die ze vloog, had ze voorzien van haar handtekening, wie weet zou een knappe RAF piloot wel gaan onderzoeken wie die Mary Wilkins nu precies was. Goede kans dat die RAF piloot die met deze Spitfire zou komen te vliegen de oorlog zou gaan overleven want deze liep op het einde toen Mary dit toestel moest afleveren. Helaas zocht die meneer geen contact met Mary, ze trouwde overigens uiteindelijk wel met een piloot. Het toestel ging een zwerftocht over de planeet beginnen die voorlopig is geëindigd in Duitsland waar een luchtvaart enthousiasteling het toestel wist te bemachtigen. Hij was geïntrigeerd door die handtekening en ging op zoek. En hij vond. Hij zocht contact en ze spraken af. Hun ontmoeting is vastgelegd (het is dezelfde video overigens waarnaar verwezen wordt op onze pagina “Begrijpen”).
Is bij u de scene uit de film Dunkirk waar een Spitfire zonder brandstof komt te zitten en een noodlanding op het strand maakt ook zo bijgebleven? Misschien zat dit verhaal daar wel achter:
Terwijl u wacht op uw vlucht met de Spitfire van de Stichting, kunt u met deze piloot een klein stukje meevliegen met een vroege versie van de originele Spitfire.
Fabrikant van de kit replica, Supermarine Aircraft, heeft een mooi promotie filmpje gemaakt over hun product.
Intensief genieten! Deze trotse piloot van een vrij verse (toen) Spitfire Mk26B, heeft een camera op de neus en op de staart geschroefd en leeft zich een kleine drie kwartier lekker uit met dit geweldige toestel. De camera’s namen het geluid ook op, dus wellicht een idee om het volume alvast wast zachter te zetten…
Recent is er aandacht gegeven op Channel 5 aan de 80e verjaardag van The Battle of Britain. De eerste aflevering van deze drieluik is te zien op YouTube.
Eerder was er al aandacht gegeven aan de inzet van buitenlanders in de RAF. De Polen hadden al luchtgevecht ervaring in de 3 dagen die de Poolse Luchtmacht weerstand had geboden tegen de Duitse invallers. Doordat Fighter Command een zwaar tekort aan piloten had, werd besloten de Polen van Trainings Eenheid te promoveren tot Operationele Eenheid. Uiteindelijk zijn er zo’n 16 squadrons geweest met voornamelijk Poolse vliegers, de bekendste is ongetwijfeld Squadron 303. Dit bleek het squadron die het hoogste aantal Duitse toestellen had neergehaald. Ook Nederlanders hebben hun steentje bijgedragen met het 322 Squadron. Dit squadron heeft 110 V1 raketten die onderweg naar Londen en Zuidwest Engeland waren weten neer te halen. Meer over het 322 Squadron is er te zien in dit filmpje
Onderstaand YouTube filmpje is gemaakt door Michiel Schipper, de eerste Deeltijd Eigendom Certificaat houder die met onze High Lady is meegevlogen.
De volgende meneer in de oude “rookstoel” kan prachtig vertellen over hoe de Spitfire aan zijn elliptische vleugel is gekomen en welke voordelen dat voor het toestel had. Tipje van de sluier: de Hawker Hurricane, een Engels jachtvliegtuig dat ongeveer een jaar voor de Spitfire was ontwikkeld en als basismaterialen ook nog hout en linnen had, was voorzien van precies dezelfde Rolls Royce Merlin motor maar vloog desondanks een 40 mijl per uur langzamer….
Hieronder vindt u de link naar een documentaire die begin jaren 90 van de vorige eeuw gemaakt is (wat klinkt dat ver weg zeg). De documentaire maakt dankbaar gebruik van beelden die al eerder gemaakt waren. Daardoor zitten in die documentaire iconische figuren die direct betrokken zijn geweest bij de “geboorte” van de Spitfire en nog samengewerkt hebben met de ontwerper, R.J. Mitchell. Ook veteraan Douglas Bader (met zijn kunstbenen een Spitfire Ace), komt in beeld en legt met behulp van een modelletje uit waarom de Spitfire, met de juiste piloot in de cockpit, van de Messerschmitt Bf-109 kon winnen (maar ook dat de productie tijd van 1 Spitfire 3x zo lang was als van 1 Messerschmitt, met name door die elliptische vleugel waar de meneer hierboven zo mooi over kan vertellen).